28.05.2020 – Status prawny cudzoziemca po ślubie lub rozwodzie z Polakiem

Jaki jest status prawny pobytu w Polsce cudzoziemca po zawarciu związku małżeńskiego z Polakiem?

Jeśli cudzoziemiec wstąpił w uznawanym przez prawo polskie związek małżeński z obywatelem Polski udziela mu się, na jego wniosek, prawa pobytu czasowego dla członka rodziny obywatela Polski.

Jeżeli powyższe małżeństwo cudzoziemca z obywatelem Polski trwa co najmniej 3 lata, po upływie tego okresu cudzoziemiec może wystąpić z wnioskiem o udzielenie mu zezwolenia na pobyt stały, jeśli bezpośrednio przed złożeniem tego wniosku przebywał nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres nie krótszy niż 2 lata.  Zezwolenie na pobyt stały udziela się na czas nieoznaczony. Zezwolenia wydaje właściwy wojewoda.

Należy jednak pamiętać, że pozwolenie na pobyt stały może zostać cofnięte, jeśli cudzoziemiec rozwiedzie się w ciągu 2 lat od dnia, w którym udzielono mu takiego zezwolenia. Mowa tutaj jednak o uzyskaniu prawomocnego orzeczenia rozwodu w ciągu 2 lat od udzielenia zezwolenia na pobyt stały. Samo tylko wszczęcie postępowania o rozwód nie spełnia tego warunku.

Jaki jest status prawny pobytu w Polsce cudzoziemca po rozwodzie z Polakiem?

Zezwolenia na pobyt czasowy dla członka rodziny obywatela Rzeczypospolitej Polskiej udziela się cudzoziemcowi, gdy pozostaje w uznawanym przez prawo Rzeczypospolitej Polskiej związku małżeńskim z obywatelem Rzeczypospolitej Polskiej. Cudzoziemcowi posiadającemu zezwolenie na pobyt czasowy dla członka rodziny obywatela Rzeczypospolitej Polskiej udziela się kolejnego zezwolenia w przypadku rozwodu lub separacji cudzoziemca, gdy przemawia za tym jego ważny interes. Cudzoziemiec we wniosku powinien wykazać wspomniany ważny interes, którym będzie np. wspólne dziecko z tego małżeństwa, które zamieszkuje w Polsce. Zezwolenia na pobyt czasowy udziela się jednorazowo na okres nie dłuższy niż 3 lata. Innym sposobem zalegalizowania pobytu na terytorium RP będzie m.in. złożenie wniosku o pobyt czasowy w związku z pracą zarobkową czy prowadzeniem działalności gospodarczej bądź rozpoczęciem lub kontynuowaniem nauki na uczelni wyższej.