05.12.2019 – Чи може іноземець заснувати одноосібну господарську діяльність в Польщі?

Іноземець, який прибув з країни, що належить до Європейського Союзу, може заснувати і вести господарську діяльність в Польщі на такій самій основі як і громадяни Польщі. Іноземець, який не є громадянином держави-члена ЄС, може заснувати і вести одноосібну господарську діяльність на території Республіки Польща на тих же умовах, що і польські громадяни, якщо, зокрема, він має:

• дозвіл на постійне перебування,
  • дозвіл на перебування довгострокового резидента ЄС,
  • дозвіл на тимчасове перебування, виданий у зв’язку з отриманням освіти або для возз’єднання з сім’єю, або має дозвіл на перебування довгострокового резидента ЄС, виданий іншою країною ЄС, або є членом сім’ї іноземця, з яким він проживав на території іншої держави-члена ЄС і супроводжує його або хоче з ним возз’єднатися,
  • статус біженця,
  • додатковий захист,
  • дозвіл на перебування з гуманітарних причин або згоду на толерантне перебування,
  • дозвіл на тимчасове перебування і перебуває у шлюбі з громадянином Польщі, який проживає на території Республіки Польща,
  • користується тимчасовим захистом в Республіці Польща,
  • дійсну Карту поляка.

Іноземці з-за меж держав-членів ЄС, крім перерахованих вище, мають право заснувати і вести господарську діяльність лише в формі товариства: командитного товариства, командитно-акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, акціонерного товариства, а також вступати в такі товариства і володіти або придбати їх частки або акції, якщо міжнародними угодами не передбачено інше. Найчастіше це будуть іноземці, які перебувають в Польщі на підставі карти тимчасового перебування в зв’язку з виконанням роботи.